És pressentir el seu creixement, pedra sobre pedra. És saber dels assentaments humans, que s'han creat al voltant, de castells, d'esglésies i casalots romànics, que han estat el bressol dels nostres pobles i viles.
És conèixer, a través d'ells, com ha evolucionat la nostra cultura, per mitjà d'un art que va néixer als llindars del final del primer mil.leni.
Un art que trenca amb el neixament incert del nostre País, fill d'altres civilitsacions, per assentar-nos ja, en un criteri de territori català, que poc temps més tard els Comtats, definiren.
A les espurnes històriques d'íbers, grecs, romans i visigodes, es amb els edificis romànics (civils, militars i religiosos) que podem veure arreu del País, l'estigma d'un creixement evident.
Aquestes construccions proliferen en el segles XI i XII - amb mostres en els segles anterior i posterior (X-XIII)- un xic diluïdes amb altres mostres arquitectòniques.
Església de Santa Maria de Cap d'Aran - Tredós - Val d'Aran |
El poble i l'església romànica d'Unya - Val d'Aran - Al fons, els cims d'Aneto i Maladetes |
Enhorabona per aquest nou treball a la xarxa o al 'núvol' com en diuen ara!
ResponEliminaGracies Xevi, fa anys que soc als núbols, però mentre no baixi, aniré seguint els camins del romànic per Catalunya... Com una "ànima en pena" que deia la meva santa mare... i espero que poc o molt m'acompanyis.
ResponEliminaQuin blog més xuli! No conec encara aquest románic de Santa Maria de Cap d'Aran i per el que veig a les teves fotografies ha de ser molt bonic. M'agrada molt.
ResponEliminaSalutacions
*
Hola company Baruk, m'agrada comentar de romanic amb algú que ho aprecia.
ResponEliminaRealment l'església de Tredós ofereix un conjunt de detalls escultòrics-ornamentals fantàstics, t'aaconsello visitas-la, pot ser que una mica mes cap a la primavera igual ara la trobes tapada per la neu.
Benvingut al bloc, m'anima el que t'agradi.