dilluns, 6 de febrer del 2012

La torre de Vallferosa - Segle X-XI

A la comarca de La Segarra, concretament al municipi de Torà, hi ha un dels monuments romànic més espectaculars de Catalunya. La Torre de Vallferosa, és la construcció romànica, de caràcter militar, mes important del nostre país.

Al centre: arribada a Vallferosa pel camí del barranc de les Quadres.
 Alta d'uns 30 metres i a uns 550 metres d'altitut, aquesta torre de vigilància i defensa, s'alça a mitja vessant de l'Obaga de la Clota, alçada sobre el barranc de les Quadres, per on transitava el camí reial que anava de Solsona a Torà i Cervera.
Es tracta de l'única torre medieval, que està intacta, sense cap modificació o reconstrucció, conservant tots els elements característics del preromànic.
 Es va construir en tres fases. La primera als voltants de l'any  970, en que s'alcen uns 23 mts. La segona, a finals del S. X, reconstruccions en els marlets, i es va alçar la porta, a uns 10 mts de terra. Durant el S. XI, sofrí encara una darrera transformació, en la planta baixa i terrassa.


Al costat de la torre, el campanar de l'església de Sant Pere
  L'accés es pot fer per molts llocs, però nosaltres aconsellem fer-ho pel GR (camí de gran recorregut), que prové del veïnat de Sant Serni de Llanera. Es per a quest camí on s'aprecia la monumentalitat de la torre i la importancia estratègica del seu emplaçament.
Al costat hi ha l'antic veïnat i l'església de Sant Pere (barroca del, segle XVIII) que fou habitat fins la darrera guerra civil del 1936.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada