dimarts, 7 de febrer del 2012

Sant Bartomeu de Fraguerau (Segle XII) - Serra del Montsant

Cap l'any 1160 l'ermitatge més important del Montsant, era el de fra Guerau Miquel.
L'ermità vivia en una cova (ben visible a la fotografia) que tenia diverses cambres, i al bell mig un degotall on l'aigua queia en una basseta. La seva fama de santedat, era estesa per pobles i masies d'aquestes valls i muntanyes.
Tal es així, que la reina Sança, esposa de d'Alfons I, malalta de part a Fraga, l'envià a buscar, amb l'esperança que la seva presència la curaría. La visita de l'ermità, sembla que va influir en el millorament de la reina, i aquesta, li oferí la propietat del lloc de Sant Bartomeu, on amb les seves pròpies mans havia vestit la cova-vivenda i l'esglesiola.
Història o llegenda (potser una mica de cada), el cert és que anys després, Ramon de Vallbona, arribà al lloc amb un missatge reial. Els sobirans de Catalunya-Aragó, van confiar a fra Guerau, la repoblació de les terres superiors de la muntanya del Montsant. L'any 1175, Alfons I i Sança, havien concedit carta de repoblació a les viles d'Ulldemolins i La Juncosa. En el 5 de les calendes de 1192, fra Guerau, obtenia a més de les seves possessions, el territori fins la font de la Gleva, a mes dels boscos d'un costat i altre de la serra, fins a Santa Maria de Montsant.
La data de la seva mort es situa entre el 1210 i el 1215, les seves possessions les cedí en vida, a Pere Balb i Guilleume, també s'ignora el lloc de la seva sepultura.
                                     _______________________

L'accés a l'ermita, es pot fer des del nord, deixant el vehicle prop de coll de Mònecs, a la carretera comarcal 242, sota Serra la Llena. O des d'Ulldemolins, entrant al Congost de Fraguerau des de prop de l'ermita de Sant Antoni. Per un lloc o l'altre, una horeta de camí.

1 comentari:

  1. Hi vaig estar un calorós dia d'agost i el record no és el que jo volia...

    Salut

    ResponElimina