dimecres, 25 de juny del 2014

La Mare de Déu del Patrocini

Continuem cercant, el romànic de la Franja, sobretot aquest que tan sols si pot accedir a peu.
Avui el nostre objectiu es el poble d'Estet a la Ribagorça aragonesa, alçat sobre la riva dreta del Noguera Ribagorçana, entre Vilaller i Bono, un trencall de la N-230, al quilometre 137 (més/menys), i amb un parell més, us portaran fins el poble.


Quasi despoblat, tan sols hi viuen mitja dotzena de persones. Sobre les granjes a la part alta del poble s'oserva l'esglesiola de Sant Pere, romànica, del segle XII, molt refeta, però conservant l'estructura original. Ens hi dedicarem en un altre entrada.

Si alceu el cap i penjada sobre un morro de roca, hi ha la Mare de Déu del Patrocini. Un camí clar i empedrat al principi, us hi portarà amb 1/2 horeta. Poc despres de deixar el poble, cal travessar sobre un bon pont de ferro, el riu de Bartol.


Com sempre solem fer, si ho trobem, una foto de com estava l'edifici l'agost del 1974 (De l'Arxiu Gavín). Fixeu-vos que encara tenia sencer el taulat i el campanaret d'espadanya. Si a la "Catalunya romànica" (volum XVI, editat el 1996) ja han desaparegut aquets dos elements, es evident que s'han malmès en el transcurs d'aqust 20 anys del darrer segle.


Aquesta petita capella -algun lloc l'hem vista citada com a Santuari- s'alça a 1.300 metres d'alçada, sobre la serreta Roja, una estrivació de la gran carena que separa les valls de Castanesa i Barravés.


La construcció està en estat ruinós, com ja hem dit, sense taulat ni campanar. Es conserven les quatre parets, que sembla marquen el primitiu perímetre. Sobre el mur meridional s'obre l'overtura de la porta, d'on han desaparegut, igual que a l'interior, qualsevol vestigi de caire ornamental. Al mur oest, sota el campanar hi ha una porta i una finestra ciscular, tapiades.
Molt imprecisa l'època de la seva construcció, ni l'"Enciclopèdia del Romànic", s'atreveix en una data. Per la resta de construccions de la zona, podem insinuar que és un romànic tarda, que podriem situar en el segle XIII.



Una petita capella, excavada en una columna, construida uns metres més amunt de l'ermita, orfe de sant, compeleta aquest conjunt arquitectònic. Us aconsellem la visita, tant per les restes romàniques, com per la magnifica vista sobre la vall de Barrvés i l'entorn de muntanyes que envolten l'indret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada